Resepi Ayam Bakar Serai #Supreme

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Baru ni kan, CikDyg balik ke kampung husband. Pikiaq2 nak masak apa, last2 resepi Ayam Bakaq Serai ni yang menjadi pilihan. Memang sedap sgt2 cheq oiii.. Termimpi mimpi kalau dah buat. Hihi.😵😵

Memang sesuai sgt dibuat waktu Bersama ahli keluarga. Kalau tengah kumpul ramai2 tu, mai try ayam bakaq ni. Satu taman bau rempah dia. Haha. Silap2 satu taman mai rumah.
Jadi, xmaw cerita Panjang. Meh CikDyg kongsi resepi.😍😍

Bahan-Bahan:

1 Ekoq Ayam
Bahan Kisar
Serai + Minyak (untuk digiliska dekat ayam masa tengah panggang)

Bahan Kisar

1 Labu Bawang Besaq
2 Ulas Bawang Putih
2 Inci Halia
2 Batang Serai
1 Sudu Gula
Sedikit Garam
Sedikit Serbuk Kunyit
1 Sudu Makan Lada Hitam (Ditumbuk Kasaq)
Sedikit Ayaq
1 Sudu Jintan Manis
1 Sudu Jintan Putih

Cara-Cara:

1. Blend bahan kisar dengan ayaq sedikit.
2. Lumoqkan bahan kisaq dengan ayam.
3. Peram ayam selama semalaman kalau nak lagi piawww.hihi
4. Hidupkan api membara. (kah2 ayat, macam lagu).
5. Kemudian, panggang ayam dan sambil2 tu gilis dengan minyak dan ayaq.
6. Panggang jangan sampai hangit noh. Kena sentiasa jaga.

Nota: resepi ni memang best cheq oi. Sesuai dibuat waktu waktu keluarga berkumpul. Boleh lagi merapatkan hubungan silaturRahim katanya.

Dah tau cara nak buat, Mai lekaih klik #SHARE. Nnti hilang pulak resepi ni.😉😉

#EasyBakeLab #CaraCikDyg #MudahNyaMemasak

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dapatkan Tips Resepi Terkini Dari Kami

Masukkan email anda di bawah

Tinggalkan Komen Anda Di Bawah

© Hak Cipta Terpelihara 2020

Dibuat Dengan ❤ oleh EasyBakeLab