TIPS SIMPAN SAYUR AGAR KEKAL SEGAR

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Sayur-sayuran hijau seperti kangkung, sawi, bayam, dan lain-lain lagi selalunya tak tahan lama bila disimpan dalam peti sejuk. Sat saja dalam 2-3 hari macam tu dah mula layu, kekuningan, dan kurang sedap bila hampa masak. Jom Cik Dayang kongsikan dengan hampa petua untuk pastikan stok sayuran hijau yang hampa beli tu kekal segar.

  • Rendam sayur-sayuran yang hampa beli selama 5-10minit dalam ayaq. Tak perlu potong akaq dulu tau, hampa rendam ja semua teruih. Akaq tu potong bila hampa nak guna nanti ja.
  • Boleh campurkan garam secukupnya ke dalam ayaq rendaman  sayoq tadi untuk buang bahan kimia yang tersisa pada sayoq hampa.
  • Sebelum disimpan, toskan sayoq sehingga kering dan hampa boh dalam bekas yang kedap udara. Nak guna bag ziplock pun buleh. 

InsyaAllah kalau hampa follow cara ni, sayoq yang hampa simpan akan kekal segar untuk tempoh yang lama.

SELAMAT MENCUBA!

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dapatkan Tips Resepi Terkini Dari Kami

Masukkan email anda di bawah

Tinggalkan Komen Anda Di Bawah

© Hak Cipta Terpelihara 2020

Dibuat Dengan ❤ oleh EasyBakeLab