3 cara bagaimana buang kerak dekat periuk dan kuali

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Sapa-sapa yang suka memasak mesti boleh tengok kat periuk dak pon kuali hampa ada hitam-hitam. Kalo tebai hitam tu, jimat dah la tak payah dah beli kopi. Pakai hat tu saja..kui3.

Hari ni, Easy Bake Lab nak share dengan hampa macam mana nak hilangkan kerak-kerak degil tu dari periuk / kuali hampa.

Hampa try nah, kalo tak menjadi tu, maksudnya kena beli yang baru la tu.

Senang saja:

1. Cuka

Ambil periuk hampa yang ada hitam-hitam tu. Lepas tu panaskan ayaq sampai mendidih. dah mendidih tu, hampa masukkan kan la cuka. Dah sejuk, hampa sental-sental la periuk tu.

2. Soda Bikarbonat

Sama jugak. Hampa kena panaskan ayaq sampai mendidih. Lepas tu masukkan la soda bikabonat dalam ayaq tu. Periuk dah sejuk, hampa mulakan operasi menyental. Tonyoh-tonyoh sampai hilang hitam-hitam tu. Jangan tonyoh style cuci muka, memang tak keluaq la hitam-hitam tu. Hampa tonyoh kuat sikit. Kalo tonyoh sampai berlubang pon xpa, boleh buat alasan kat suami nak beli periuk baru.

3. Asam Keping

Hampa ambil segenggam asam keping. Masukkan dalam air mendidih. Tunggu sampai sejuk, barulah hampa sental yang hitam-hitam tu nah.

kalo hampa rasa tips ni best, hampa share nah..:D

#EasyBakeLab #CaraCikDyg #MasakDariHati #BakingLikeExpert #SuriRumahProfessional

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dapatkan Tips Resepi Terkini Dari Kami

Masukkan email anda di bawah

Tinggalkan Komen Anda Di Bawah

© Hak Cipta Terpelihara 2020

Dibuat Dengan ❤ oleh EasyBakeLab